checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

K33

administratief centrum voor Centrale Diensten scholengroepen

Opvallend rood kantoorgebouw aan de rand van het park.

Categorie publiek , kantoor
Beschrijving realisatie van een kantoorgebouw voor de Centrale Diensten van scholengroepen Arkorum en Sint-Michiel
Locatie Kattenstraat, Roeselare
Bouwheer DBFM Scholen Van Morgen nv
Architectuurwedstrijd laureaat
Ontwerp 2011
Uitvoering 03/2015-07/2016
bouwkost ca. €2 797 627

ALGEMEEN
De ligging van de site voor het nieuwe kantoorgebouw van de scholengroep is heel bepalend voor het ontwerp. Het terrein strekt zich uit langs een aangelegd park die een groene verbindingsas in Roeselare vormt. De bedoeling is dan ook een gebouw te ontwerpen die de openheid van dit park benadrukt. Het gebouw ligt ietwat teruggetrokken om reeds in het straatbeeld wat ademruimte te geven.

Het gevraagde programma wordt in een compact volume ondergebracht zodat de mogelijkheid blijft bestaan om de achterliggende zone op termijn verder te ontwikkelen. Een doorgang onder het gebouw verzekert de toegankelijkheid van deze zone.

Architecten Groep Iii K33 Banner 380X460
“Architecten Groep III getuigt van een hoge professionaliteit en is heel toegankelijk. Men slaagt er telkens in om op een soepele manier de ontwerpen aan te passen aan de vraagstelling.“
16/09/2013 - 5 Scholen Roeselare - Herman Vansteenkiste - Algemeen directeur scholengroep Sint-Michiel vzw

PLANLAYOUT
Op een voetdruk die de inkomfuncties huisvest na, bestaat het ontwerp uit een zwevend volume met functionele insnijdingen om voldoende licht toe te laten. Doordat het gelijkvloers bijna volledig is beglaasd wordt de openheid naar het park toe nog meer versterkt.

PATIO
Centraal in het volume bevindt zich een beglaasde patio die het licht volop binnen laat en doorzichten over heel het gebouw toelaat. Om de buitengevels karakter te geven is gekozen om met grote blokramen te werken die het patroon van de kleinere functionele ramen doorbreken.

EXTERIEUR
De rode kleur van de kleipannen trekt de aandacht en zet het kantoorgebouw in de kijker. De grote raampartijen bieden voor de gebruiker een prachtig uitzicht op het groen, maar laten ook de passant een blik naar binnen werpen. De verticale zonwering bestaande uit aluminium lamellen. Deze lamellen vormen voor de benedenverdieping een stalen draagstructuur en laten de bovengelegen als het ware zweven. 

INTERIEUR
De ruimtes binnenin wentelen zich omheen de centrale patio die een grote hoeveelheid daglicht mogelijk maakt. Alle wanden gericht naar de circulatieruimte rond de patio zijn maximaal beglaasd waardoor bij individuele kantoren het licht langs twee zijden kan binnenvloeien. De circulatieruimte is niet louter een gang maar wordt multifunctioneel ingezet, Op de bovenste verdieping wordt een ruim terras met zicht op het park voorzien in aansluiting met de eetruimte die voor alle gebruikers toegankelijk is.