checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

energieneutraal huisvestingsproject

nieuwbouw energieneutraal en sociaal huisvestingsproject

Het woonproject streeft naar een integrale duurzaamheid, waarbij de basis werd gelegd bij de inplanting. Het gebouw fungeert hierbij niet als een object, een eiland. Het genereert een ontmoetingsplaats waar mensen zich goed voelen.

Categorie woonontwikkeling , publiek
Beschrijving nieuwbouw energieneutraal en sociaal huisvestingsproject met een 60tal appartementen en ondergrondse parking
Locatie Karel Goetgebeurstraat, Oostende
Bouwheer De Gelukkige Haard
Architectuurwedstrijd Open Oproep OO25 – 2de laureaat
Ontwerp 2015
i.s.m. evr-Architecten

De specifieke schikking van de volumes is het gevolg van de ambitie om het bestaande netwerk van traag verkeer te versterken. Openingen zijn gemaakt op strategische plaatsen: ze takken aan op bestaande wandelpaden, zorgen voor doorkijken op de meest interessante plaatsen en creëren zelfs nieuwe publieke ruimte. De polyvalente zaal wordt ingeplant ter hoogte van één van deze doorsteken, op het scharnierpunt plein-park. Hierdoor wordt een menselijke schaal in de bestaande context gebracht. Een groot deel van de woonentiteiten richt zich op het park, waarvoor een stalen voorzetstructuur is voorzien. Hierin zijn PV-panelen, terrassen alsook passieve zonwering onder de vorm van lamellen in ondergebracht. Ook thv de bestaande woongebouwen zijn interactieve gevels aanwezig met diverse behandelingen om zo “achterkanten” te vermijden. Dit wordt gerealiseerd door de residentiële gevel aan het parkeerpleintje en levendige serregevels thv de gaanderijen.

Door het laag houden van het gebouw (3 à 5 bouwlagen) behoudt elke bewoner contact met het maaiveld. Dit streven naar bescheiden hoogtes wordt in de gevels benadrukt door zijn horizontale expressie. Bovendien zorgt deze volumetrie voor een noodzakelijk groot dakoppervlak voor de plaatsing van PV-panelen en collectoren ifv de energieneutraliteit.

Om een integrale duurzaamheid te garanderen gebruiken we duurzame, lokale materialen en wordt de hemelwaterneutraliteit gegarandeerd alsook een optimaal wooncomfort adhv van voldoende daglichttoetreding en een optimale akoestiek.