checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

Groen Steenbrugge

gemengd inbreidingsproject

Optimaal ruimtegebruik met mix van functies aan de Brugse stadsrand.

Categorie woonontwikkeling , kantoor
Beschrijving gemengd inbreidingsproject met studentenhuis, kantoorgebouw, woonentiteiten, ondergrondse parking en publieke ruimte
Locatie Kortrijkstraat, Brugge
Bouwheer Peter Haesaert bvba, Raadsman cvba en Architecten Groep III cvba
Ontwerp 2005
Uitvoering 2010-2012
bouwkost ca. €2 350 000

Het gemengd woonproject Steenbrugge is gesitueerd op de Brugse buitenrand, langs het kanaal Gent-Brugge. Na de sloop van de vervallen loodsen ‘Garage Coopman’ en mits behoud van het waardevolle herenhuis, ontstond plaats om een renovatie- en nieuwbouwproject op te starten.

Het project biedt plaats aan een ondergrondse parking voor 27 auto’s, daarboven 8 ééngezinswoningen, en een nieuwbouwkantoor. Het te behouden herenhuis wordt gerenoveerd naar studentenhuis.

Alle autoverkeer wordt geweerd. Vanuit de ondergrondse parking kunnen de woningen en het kantoor, via een private trap bereikt worden. Voetgangers en fietsers krijgen alle plaats. Een centraal, overgedimensioneerd pad doorkruist de site en verbindt de Kortrijkstraat met het achtergelegen wooneiland Laurierenhof. Aldus wordt een vitale schakel hersteld. De historische groene omkadering – het projectgebied paalt aan het Lappersfortbos – het nabijgelegen kanaal, de gunstige oriëntatie, zijn alom aanwezig.

Uit respect voor de groene omgeving, en het herenhuis is NIET gekozen voor het alom gekende verkavelingstype: straat, parkeerstrook, voetpad, bouwlot,….  De resolute keuze voor een ondergrondse parking, de specifieke schikking van de bouwvolumes ifv oriëntatie, privacy, en densiteit, en de diversiteit van de gebruikers (bewoners, kantoor, studenten) bepalen de context en betekenis van het project. 

Het kantoor is de trekker en toont het grotere verhaal: warmtepomp via geothermische boringen tot 122 meter, groendak, balansventilatie, doorgedreven isolatie (ook op keldernivo), zonnewerende beglazing, energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectoren, regenwaterrecuperatie,…. De gemene delen en het advocatenkantoor bevinden zich in het torengebouw. Het architectenbureau strekt zich uit over het langgerekte gelijkvloerse volume dat eveneens volledig onderkelderd is. De bureaus, het landschapskantoor, de meetingrooms en de vergaderzaal lopen naadloos in elkaar over.

De verticale circulatiekern bestaat uit trappenkern en lift zodat het gebouw voor iedereen toegankelijk is.

Nutteloze ruimte is er niet, ballast blijft afwezig en door het nauwkeurig op elkaar afgestemd meubilair wordt de harmonie van buiten ook naar binnen vertaald. De aankleding is zuiver: geschilderde wanden, geperforeerde plafonds met ingewerkte lichtarmaturen, gepolierde betonvloeren en uiteraard de duidelijk aanwezige afzelia blokramen met verspringende glasbladen.