checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

gemeenteschool Heestert

nieuwbouw lagere school met polyvalente zalen

Brede school in hartje Heestert.

Categorie school , publiek
Beschrijving nieuwbouw lagere school met sporthal en polyvalente zalen
Locatie Heestert
Bouwheer gemeente Zwevegem
Architectuurwedstrijd laureaat
Ontwerp 2017
Uitvoering 2018

SITUERING
De projectzone is gelegen in de dorpskern van Heestert en wordt aan de noordzijde begrensd door de kerksite met militair kerkhof. Het groene gebied is zowel fysiek als sociaal verweven met de dorpskern en de woningen rondom.

Onze ambitie is deze verwevenheid mee te nemen in het ontwerp van de school en zelfs te versterken

OPEN VERSUS BEBOUWDE OMGEVING
Door een doordachte inplanting creëren we verschillende speelplaatsen met elk een eigen identiteit. Binnen het verhaal van de brede school en rekening houdend met de beperkte footprint van het perceel, kiezen we ervoor de bestaande speelplaats van de jeugdlokalen mee op te nemen in de speelplaats van de school.

Architecten Groep III - Heestert
“Het concept van de verzonken sporthal is zeer innovatief. De combinatie van gang- speel/leerstraat voor de circulatiezones beschouwen we als zeer vernieuwend. De visie getuigt van een sterk samenhangend geheel met een grote meerwaarde.”
Juryrapport architectuurwedstrijd

ORIËNTATIE - LICHT EN ZICHT
In het zuiden houden we het volume laag om maximaal licht toe te laten in het gebouw en op de centrale  speelplaats. Het volume wordt zo geplooid dat er een verbinding en zicht ontstaat op zowel de dorpskern als het park. Lichttoetreding en zicht spelen een essentiële rol in het ruimtelijk concept van de school.

DAKENSPEL
In de architectuur streven we ernaar een herkenbare vorm te creëren. De school moet namelijk een tweede thuis vormen voor het kind. Zoals ook de slogan van de school ‘Gemeenteschool Heestert, het huis van mijn toekomst’. Daarom wordt gekozen voor een speelse repetitie van het archetype zadeldak. Het resultaat zijn open hoge ruimtes waarbij het dakenspel ook in het interieur leesbaar is. Zo kan de nokhoogte beperkt blijven en sluit het geheel beter aan bij de omliggende bebouwing.