checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

studiebureau Ingenium

totaalrenovatie van een bestaand kantoorgebouw

De uitdaging lag er vooral in om de werking van het kantoor mogelijk te houden tijdens de renovatiewerken.

Categorie kantoor
Beschrijving totaalrenovatie van een bestaand kantoorgebouw voor studiebureau Ingenium nv
Locatie Sint-Andries, Brugge
Bouwheer Ingenium nv
Ontwerp 2014
Uitvoering 2015-2016

Het was een uitdaging om een dergelijk waardevolle site die tevens ook een mooie familiegeschiedenis met zich meedraagt, een opwaardering te geven zodat het voldoet aan de huidige comfortnormen en werkomstandigheden, maar ook zo is opgebouwd dat het een flexibiliteit heeft zodat het de lange termijn visie aankan. 

TER YSSELE
Een eerste ingreep was het verhuizen van de eetruimte naar het afzonderlijke gebouw Ter Yssele.

Ter Yssele wordt in kleine mate uitgebreid door een overdekte ruimte binnen het volume dat eerst dienst deed als fietsenstalling, mee op te nemen in de binnenruimte. Zo kan een aangename eetplaats gemaakt worden met santair, vestiaire en een ruime keuken. Een groot terras naast de bestaande vijver maakt het geheel hier compleet voor een ontspannende middagpauze. 

KANTOREN
Deze eerste ingreep zorgt ervoor dat er plaats vrijkomt voor extra vergaderruimtes en een meer logische organisatie van de administratie van het kantoor.

De inkom van het kantoorgebouw blijft op de huidige plaats behouden, de nieuwe vergaderruimtes sluiten perfect aan bij de bestaande en de oksel van de gebouwen die een knooppunt tussen de landschapskantoren vormt.

Tenslotte kwam het landschapskantoor aan de beurt. De grote ruimte was niet gezellig en onoverzichtelijk. De lange ruimte wordt halverwege gebroken door een circulatiezone waar ook de trap naar de verdieping is gesitueerd. Deze breuk in de lange ruimte biedt hier ook plaatsen voor nieuw sanitair, een kitchenette, vestiaire, praktische lockerruimte, bibliotheekkast, toegang tot plotterruimte en archief. Deze centrale zone maakt een centraal actief punt in de grote en lange werkruimte, het zorgt er ook voor dat de grote open ruimte meer intiemer wordt en dus ook meer werkbaar.