checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

Lodejo

nieuwbouw jeugdhuis

De sleutel van het ontwerp is een manier vinden om een maximale nuttige vloeroppervlakte te creëren binnen de bestaande site en gabariet met behoud van de historische voorgevel.

Categorie publiek
Beschrijving nieuwbouw jeugdhuis
Locatie Lochristi
Bouwheer Gemeente Lochristi
Architectuurwedstrijd laureaat
Ontwerp 2014
Uitvoering 2017
bouwkost ca. €1 750 00

Het jeugdhuis ‘Lodejo’ is gehuisvest in het oude gemeentehuis van Lochristi. Het gebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Bijgevolg heeft het gemeentebestuur van Lochristi beslist het gebouw te slopen en op dezelfde locatie een nieuwbouw op te richten. 

Omwille dat het gebouw werd opgenomen op de lijst van het bouwkundig erfgoed dient het vooraanzicht van het gebouw te worden behouden en hersteld in historisch oorspronkelijke toestand. De site zit gekneld tussen bestaande bebouwing. Extra grondoppervlakte is er niet beschikbaar en toch is het de wens van het stadsbestuur het huidige gebouw dienst doende als ruimte voor het jeugdhuis te vervangen door een nieuwbouw met meer ruimte voor het jeugdhuis in combinatie met een fuif- / cultuurzaal.

De sleutel van het ontwerp is een manier vinden om een maximale nuttige vloeroppervlakte te creëren binnen de bestaande site en gabariet met behoud van de historische voorgevel. 

Dubbel en polyvalent gebruik van de gevraagde ruimtes voor Jeugdhuis en Cultuur zijn hier een must. Ook het spel van splitlevels in confrontatie met de te behouden voorgevel zorgen voor extra oppervlakte.

Op het gelijkvloers bevindt zich de cultuurzaal met bijhorende accommodatie die ook als fuifzaal dienst kan doen. Het sanitair wordt dubbel gebruikt voor cultuurzaal, voor het jeugdhuis en ook als openbaar toilet bij gelegenheid. Ter hoogte van de inkomzone bevindt zich het secretariaat van het jeugdhuis, die op deze welbepaalde positie steeds een oogje in het zeil kan houden.

De verdiepingen worden ingericht voor het jeugdhuis met mogelijkheid tot een eigen afgesloten ingang die los kan gebruikt worden van de cultuurzaal. Herkenbaarheid en laagdrempeligheid zijn een vereiste voor de goede werking van een jeugdhuis. De open patio gecreëerd achter de historische gevel, laat een speelsheid en transparantie toe die volledig vrij kan ontwikkeld worden los van de voorschriften opgelegd door erfgoed.