checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

’t Zand en Vrijdagmarkt

herinrichten stadsplein ’t Zand en Vrijdagmarkt

Ons ontwerpvoorstel integreert alle verzoeken zoals beschreven, in een nieuwe interpretatie van de ruimte waarbij het plein het ruimtelijke middel is dat de dialoog toelaat tussen de oude stad, het nieuwe concertgebouw en ons voorstel.

Categorie publiek
Beschrijving herinrichten stadsplein ’t Zand en Vrijdagmarkt
Locatie 't Zand, Brugge
Bouwheer Stad Brugge
Architectuurwedstrijd 2e laureaat
Ontwerp 2015
i.s.m. Studio Secchi - Vigano

Het opnieuw verbinden van het theater met het plein, het definiëren van de randen, de transitie tussen de ring en het plein, zonder zijn nabijheid te verdoezelen, het valoriseren van de ruimte van de oost naar de westgevel en van de noord tot zuidgevel, is het resultaat van een denkoefening met het plein als een unieke ruimte.

We articuleren het plein in vier in elkaar overvloeiende ruimten, vier ‘strips’, georganiseerd langsheen de hoofdas en van de westelijke gevel tot de oostelijke gevel.

De stromen van mensen, fietsen, bussen, het meervoud aan events (van micro tot macro) en de activiteiten die zullen plaatsvinden op het plein, zal ‘t Zand heruitvinden als een centrale plek en een rijke stedelijke ervaring in Brugge.

Het nieuwe concept voor ’t Zand wordt ontwikkeld aan de hand van drie belangrijke ruimtelijke thema’s.

Het eerste thema, de strips, deze werken op het niveau van functionaliteit, leesbaarheid en ruimtelijke articulatie. Het organiseert een fluïde ruimte, maar met specifieke karakters en atmosferen. Het tweede thema is de uitdaging van een stedelijke en architecturale taal in een UNESCO stad, wat een traditioneel vraagstuk is geworden voor Brugge. Het derde thema is het afsluiten van de strip richting de ring. Hier op het einde van de sequentie van kleine simpele en bijna neutrale paviljoenen die alle nodige voorzieningen bevatten. Het lichte gebouw zal een sterk signaal vormen voor de aanwezigheid van het plein. Hier wordt het vorige thema duidelijk: de stad is geen immobiel object, het evolueert in de tijd. Het voorziet in antwoorden naar de nieuwe noden en het interpreteert en representeert veranderingen in perceptie en rol.

Het is de ambitie van het ontwerp om het plein te laten werken als kwalitatieve evenementen plaza en als plein voor dagelijks gebruik. Twee strategieën worden ingezet om het centrale plein met zijn contouren te verzoenen. Als eerste, de aanpassing van het busverkeer en als tweede, de articulatie van de strips waarbij elke strip als specifieke ruimte wordt gezien:

-              De lijnen van geconcentreerde mobiliteit onder de bomen en nabij de terrassen,
-              De ‘rode loper’ centraal,
-              De strip met voorzieningen in lijn met de bushalte,
-              De ‘graben’ ruimte in het westen.

De voorzieningen op de functionele strip is het belangrijkste nieuwe element in het project. Deze is een generator van activiteit en nieuwe toepassingen: samen met het podium dat de sequentie in het noorden beëindigd, kan het gezien worden als de activiteiten-plug. De strip is een sequentie van ‘buitenkamers’, bepaald door de functionele paviljoenen. De outdoor tussenruimten zijn gedeeltelijk permanent en gedeeltelijk flexibel in gebruik. Om de strip te beëindigen richting de ring, wordt een sterker volumetrisch einde voorgesteld, een sluiting van het plein, of een aankondiging van het plein, afhankelijk van de benaderde richting. Alle bomen worden behouden en verlenen het plein een zachte ‘pre-façade’ dewelke het plein een aangenaam en comfortabel karakter geeft. De fontein wordt gearticuleerd als een toegankelijke ‘spiegelvijver’. En verwijst met zijn positie naar de oorspronkelijke fontein. De materialisatie van het plein is het resultaat van een nauwkeurig inzicht in de grammaire en de syntax van de stad. Samen met de oude bestaande materialen van het plein, dewelke gedeeltelijk worden gerecycleerd, integreren we enkele nieuwe materialen die elders in de stad worden gebruikt.

Vandaag de dag wordt het plein gebruikt voor 142 verschillende activiteiten en dit 218 dagen per jaar. Naast de markt en de meifoor, worden er tal van andere, grote en kleinere evenementen georganiseerd. De stad Brugge wil ‘t Zand articuleren en faciliteren als een echt evenementenplein. Het concept van de strip integreert deze ambitie en parameters: het plein is samengesteld uit een aantal ruimten die een hele set aan evenementen en gebruiken kunnen dragen. De evenementen worden in het bijzonder ondersteund door de uitgeruste strip en de “rode loper”. De randen zullen blijven functioneren en gevrijwaard worden, ongeacht het georganiseerde evenement. Het centrale plein, met de “rode loper” van ± 5600 m², een podium van ± 900 m² en een uitgeruste strip, kunnen worden ingezet en gecombineerd in functie van de aard en de ruimte die het evenement nodig heeft. Naast de ruimten, zijn ook technische maatregelen genomen om een brede waaier aan evenementen te kunnen voorzien. Op het podium en centrale plein is sequentie van subtiele lijnen geïntroduceerd. Op dit grid kunnen evenementen op een eenvoudige manier technisch voorzien worden (elektriciteit, water, riolering). Het hoger volume naast het podium kan dienst doen als platform voor een technische of muzikale ondersteuning.