checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

site Oostendse Steenweg

sociaal huisvestingsproject met 80 meergezinswoningen

Het uitgangspunt wordt gevormd door zo compact mogelijk te bouwen van 3 ‘zwevende’ bouwvolumes waarbij het groene, gemaximaliseerde maaiveld getekend wordt als potentiële sport-, speel-, ontmoetings- en recreatiezone.

Categorie woonontwikkeling , zorg
Beschrijving nieuwbouw 80 meergezinswoningen, assistentiewoningen, assistentiebasis, ondergrondse parking en park
Locatie Oostendse Steenweg, Brugge
Bouwheer Brugse Maatschappij voor Huisvesting
Architectuurwedstrijd laureaat
Ontwerp 2006
Uitvoering opgeleverd 2017

Sociaal nieuwbouwproject voor 80 woongelegenheden waaronder 19 assistentiewoningen met een ondergrondse parking aan de Brugse stadsrand. Het uitgangspunt wordt gevormd door zo compact mogelijk te bouwen van 3 ‘zwevende’ bouwvolumes waarbij het groene, gemaximaliseerde maaiveld getekend wordt als potentiële sport-, speel-, ontmoetings- en recreatiezone.

Na grondige analyse van bestaande, klassieke appartementsgebouwen werden enkel positieve elementen ingezet om tot een beter gebouw te komen: alle appartementen en woningen krijgen twee gevels met verschillende oriëntatie en elke ruimte, tot en met de berging kan natuurlijk verlucht worden. Als hoovercrafts die de zee onaangeroerd laten, worden de appartementen opgetild boven de groene recreatie. Alle appartementen worden ontworpen zodat ze op een economische manier aan te passen zijn aan anders-validen of variabele gezinssituaties. Het project vormt een voorbeeldproject dankzij een integratiebeleid waarbij een centrum voor begeleid wonen geïntegreerd wordt in het project.

Als verwelkoming voor een nieuw te voorzien project van 500 nieuwe woongelegenheden vormt het ontwerp een groene buffer tussen een drukke verkeersas en de woonzone.