checkclipboardfFill 1google-plusinstagramPage 1ShapeShapePage 1youtube

3 Keys

wonen in een groene oase nabij de stad

Streven naar een ontwerp waar natuur en architectuur in harmonie samenkomen. 

Categorie woonontwikkeling
Beschrijving bouwen van 60 nieuwbouwappartementen
Locatie Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem
Bouwheer Imroder nv - Dumobil nv
Architectuurwedstrijd 2e laureaat - niet gegund
Ontwerp 2018

De projectsite is gelegen in de oksel tussen een bijzonder drukke commerciële verkeersas die Gent en Sint Martens Latem verbindt en die ook een onmiddellijke toegang tot de snelweg E40 biedt enerzijds; en de belangrijkste noordelijke verbindingsas tot De Pinte anderzijds. Het perceel wordt voornamelijk gekenmerkt door het groene karakter en de bestaande bomen en lijkt een laatste groene long in deze verstedelijkte omgeving.

De volledige site hoorde oorspronkelijk toe aan het resterende kasteeltje, wat wordt behouden en gerestaureerd in functie van een nieuwe bestemming. Enerzijds willen we de nodige ruimte en privacy behouden voor dit monument, anderzijds willen we het project net een dialoog hiermee laten aangaan. 

Het perceel wordt gekenmerkt door zijn groene karakter en het aanwezige bomenbestand. Dit willen we dan ook maximaal behouden. Daarnaast moet ook de noodzakelijke ruimtelijke kwaliteit behouden blijven aan het te behouden kasteel. We menen dat dit perfect haalbaar is door vier zones te vrijwaren van bebouwing.  Zo willen we vier types buitenruimte zien ontstaan, elk met hun eigen sfeer en karakter. Het was de duidelijke wens van de opdrachtgevers om in te zetten op een eerder organische architectuur met vloeiende lijnen en zachtere grenzen, maar ook met aandacht voor een betaalbaar concept en logische opbouw. 

BUITENHOEKEN VERZACHTEN
Na verdere studie en onderzoek naar de vormelijkheid komen we tot de achthoek als optimale vorm voor de bouwblokken.  Als afgeleide vorm van de cirkel kiezen we ervoor de buitenhoeken te verzachten.

BUITENHOEKEN VERZACHTEN & 45° DRAAIEN
Opnieuw maken we de ontwerpkeuze om de buitenhoeken te verzachten. De vierhoek en achthoek blijken als geometrische figuren perfect te harmoniëren. De terrassen worden vervolgens afwisselend 45° gedraaid, waardoor een dynamisch en organisch ogend geheel bekomen wordt. Doordat we de terrassen niet recht boven elkaar plaatsen, wordt de lichttoetreding ook maximaal behouden.

4 APPARTEMENTEN -> 4 TERRASSEN
Een tweede geometrische vorm, het vierkant, wordt toegevoegd rondom de achthoek. Bij een indeling van 4 appartementen, krijgt elke entiteit zo zijn eigen terras, zonder inkijk bij elkaar en met voldoende privacy.

CENTRALE CIRCULATIEKERN & VASTE DRAAGLIJNEN
Een centrale circulatiekern en vaste draaglijnen worden bepaald. Er wordt gestreefd naar een structurele logica. Rondom de kern worden maximaal vier appartementen gepland. Dit zorgt ervoor dat elk appartement minstens twee gevels heeft, dus twee oriëntaties en twee uitzichten. Rekening houdend met de draaglijnen, kunnen per verdieping vier, drie of twee appartementen worden voorzien.