Basisschool De Tassche

Uitbreiding geeft wijkschool nieuw gezicht.

Categorie school
Beschrijving nieuwbouw schoolgedeelte met inkom, administratieve functies en vier klassen
Locatie Krommestraat Ardooie
Bouwheer Calasanz vzw
Ontwerp 2019
Uitvoering 2020 - 2021

Het bestaand kloostergebouw werd afgebroken om een nieuw schoolgedeelte te bouwen volgens de wensen van de school en de huidige normen van vandaag.

De belangrijkste functies die werden voorzien zijn op het gelijkvloers een nieuw secretariaat, directielokaal, leraarskamer, twee klassen, stookplaats, bergruimte, sanitair voor het personeel en mindervaliden. Op de verdieping werden eveneens twee klassen en een technische ruimte voor de luchtgroep voorzien. De twee bestaande gebouwen waartussen het nieuwe gebouw werd voorzien, werden via een doorlopende gang intern met elkaar verbonden. De circulatie bevat eveneens een nieuwe inkom voor de school. Het gebouw vormt een beeldbepalend element in de Krommestraat.

Er werd een architecturale link met de bestaande bebouwing gelegd door bepaalde gevelelementen van het bestaande gebouw te herhalen in het beoogd ontwerp, weliswaar op een hedendaagse manier. Zo werd de gevel opgebouwd uit een wisselwerking van twee gevelstenen in éénzelfde kleur die door hun verschil in textuur met elkaar in dialoog gaan. Hierdoor werden op subtiele wijze smalle stroken zichtbaar in de gevel die een knipoog vormen naar de betonplint die het bestaand gebouw typeert. De kleurkeuze is neutraal en sluit goed aan bij het bestaand gebouw.

Het buitenschrijnwerk werd uitgevoerd in blokramen in goudkleurig aluminium. Het is een knipoog naar de betonkolommen van het bestaand gebouw die de verticaliteit van de raamverdeling accentueert.

De noodtrap aan de voorzijde wordt architecturaal uit het zicht gehouden. Het aluminium latwerk dat in latere fase ter afbakening van de fietsenstalling wordt voorzien, wordt herhaald t.h.v. de noodtrap. Op die manier is de materialisatie transparant genoeg voor de achterliggende ramen.